Om oss


Jag heter Anna-Carin Sundqvist. Jag bor och arbetar på Gården som ligger i byn Avan; mitt emellan Boden och Luleå, på södra sidan Lule älv. I Norrbotten. I norra delen av Sverige.

Min drivkraft och mitt mål i livet har alltid varit att ”göra det själv”. Jag är lite uppvuxen så; vi tog tillvara på nästan allt som gick att ta tillvara. Redan i tioårsåldern var jag ute i skogen och plockade blad till te, vävde och spann ullgarn på spinnrock. I tonåren plockade jag bär i stora mängder och var ivrig att hjälpa Slaktar-Janne när grisen slaktades.

Idag, med en annalkande klimatkris, har också min drivkraft blivit att vara snäll mot jordklotet.  Jag vill att jordklotet i möjligaste mån ”går plus” på vår familj.

En annan drivkraft är min förtjusning i djur. Om tid funnes skulle jag vilja ha många olika sorters djur på Gården. Och framförallt är det rent av livsnödvändigt för mig att få arbeta med händerna.  Speciellt brinner jag för textila material och tekniker.  Jag fick redan som barn lära mig många olika tekniker av min Mamma. Väva, tova, sticka och sy var sånt vi sysslade med till vardags hemma i Dalarna. Hennes vävstolar, spinnrockar och andra redskap jobbar jag nu vidare med i min verkstad.

Basen i min verksamhet här på Gården är fåren; de ger mig ull och skinn som jag vidareförädlar på många olika sätt. De vidareförädlade produkterna säljs i min gårdsbutik, där jag också säljer oförädlade skinn och ull. Jag säljer också lammkött och vackra avelsdjur.

I fårhuset bor just nu ett 40-tal tackor och några baggar. På vintern dessutom gråsparvar och på sommaren flera familjer ladusvalor. Och en och annan mus förstås.


Fåren är av rasen gotlandsfår som är en jättemysig ras; nyfikna och keliga. Baggarna köper jag på baggauktion i Uppsala och jag är väldigt noggrann i mitt val av bagge.

Tackorna lammar i april och släpps ut på bete i slutet av maj tillsammans med sina lamm. Sommaren tillbringar de mumsandes på natursköna älvsbeten. Lammen slaktas i september och tackorna träffar åter baggen i november.

Min strävan med fårbesättningen är att den ska vara av superkvalitet på alla sätt och vis; djuren ska vara friska och välmående, lammen ska vara stora och slaktmogna i september och skinnen från dessa ska vara av absolut toppkvalitet. Skinn/ull av toppkvalitet handlar bland annat om silkighet, glans och lockform.
EU-projekt


Ett nytt fårhus byggdes under 2018-2019 med hjälp av medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Syftet var att kunna öka fårbesättningens storlek samt att förbättra företagets långsiktiga lönsamhet och struktur.

En verkstads- och arbetslokal byggdes under 2019, även denna med bidrag från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Där håller jag nu till med mitt hantverkande, bla vävning och skinnsömnad. Lokalen kommer  också användas vid kurser och studiebesök.