Ullprodukter


Fårens ull klipps 2 ggr per år, vår och höst. Vårullen är tovig och skräpig efter en vinter i fårhuset. Höstullen är däremot ren och fräsch efter en sommar på naturbeten. Därför används endast höstens ull för vidareförädling, medan vårullen kan användas för tex täckodling.

En del av ullen kardar jag och tovar sittdynor av. Sittdynorna kan vara helt släta eller dekorerade med ull-lockar. Resterande ull skickas till Sveriges nordligaste spinneri, Filtmakeriet i Hälsingland. Spinneriet spinner min ull till 1-, 2- och 3-trådigt garn. Garnet blir ett ljuvligt vackert, naturligt melerat garn som säljs i min butik. Garnet kallas Avangarnet. Av garnet väver jag tyger och plädar och det stickas till vantar, sockor, mössor, tröjor mm.










Skinnprodukter


Efter slakt saltas skinnen och skickas för beredning/iordningställande till Tranås.  Skinnen kommer individmärkta tillbaka till mig ett halvår senare. Att låta individmärka skinnen är bra; det möjliggör att jag kan utvecklas och få bättre skinn för varje år. Att tex se hur locken ser ut på fåret och hur det sedan ser ut på ett färdigt skinn är viktigt för att kunna göra förbättringar i avelsarbetet. Tex kan ett färgfel som ser svagt ut på fåret, bli större på skinnet, osv.

Jag väljer själv vilka skinn som ska beredas som korthåriga /långhåriga. De långhåriga skinnen kräver speciella egenskaper för att bli bra.

Skinnen är smycken i sig och de flesta säljs oförädlade. Men en del av skinnen sys till mattor, täcken, sittdynor, kuddar och annat. Och på en del av skinnen trycker jag mönster på baksidan.






Avankollektionen


De handstickade plaggen i äkta ullgarn är ett hantverk från lamm till tröja. Vackra, genuina och praktiska plagg, som gör gott för både öga, själ och kropp.

Denna kollektion i Avangarn har tagits fram och stickats i Avan. Bland annat följande plagg finns uppstickade i Avangarnet.







Övriga produkter


I butiken säljs också andra produkter, tillverkade av lokala hantverkare. Bland annat keramik, smide och stickade produkter. 
Köttet från slaktade djur säljs färskt och direkt på hösten. En del av köttet får ett lokalt charkuteri tillverka korv av. Korven säljer jag sedan i min gårdsbutik.